Εκτύπωση

Αφιέρωμα στο Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Πειραιά

Το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων, ή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. (κατά τον Νέο Ακαδημαικό Χάρτη του Υπουργείου Παιδείας), ιδρύθηκε το 1983 με τον Νόμο Πλαίσιο 1404 (ΦΕΚ 173Α/24.11.1983) και είναι τμήμα Ειδικότητας, που υπάγεται στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά.

Με την Υπουργική Απόφαση 40512/Ε5 «Καθορισμός του Περιεχομένου Σπουδών Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. Πειραιά και Πάτρας» (ΦΕΚ 537Β/28.04.2006) καθορίζεται, ότι:

  • το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος «καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο εφαρμογής του Τεχνολογικού, Οικονομικού, Διαδικαστικού, Θεσμικού και Δεοντολογικού πλαισίου, στο σχεδιασμό, την οργάνωση, τον έλεγχο και τη διαχείριση περιβάλλοντος, των συστημάτων παραγωγής και εκμετάλλευσης οικοδομικών έργων, περιλαμβανομένων της αρχιτεκτονικής διάπλασης, των οικοδομικών λεπτομερειών, του υπολογισμού και του σχεδιασμού φέροντος οργανισμού, της παθολογίας των κατασκευών, της τεχνολογίας των οικοδομικών υλικών και της ενσωμάτωσής τους στα οικοδομικά έργα. Τέλος την αξιοποίηση της οικοδομήσιμης γης μέσα στα παραπάνω πλαίσια.»
  • η αποστολή του Τμήματος είναι «η παροχή γενικών και εξειδικευμένων γνώσεων στον επιστημονικό χώρο των Δομικών Έργων».

Το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Πειραιά έχει σημαντικά εκσυγχρονισθεί και επικεντρώνεται στον Σχεδιασμό, την Μελέτη, τον Προγραμματισμό και Εκτέλεση Δημόσιων ή Ιδιωτικών έργων Πολιτικού Μηχανικού μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Τα πλαίσιο της μελέτης και της εκτέλεσης μικρών ή μεγάλης κλίμακας (Προεντεταμένοι Φορείς) έργων, που διδάσκεται στο Τμήμα Πολιτικών Δομικών Εργων, καλύπτεται από το ευρύ φάσμα κτιριολογικών προδιαγραφών, των κτιριοδομικών / πολεοδομικών κανονισμών, των Ευρωκωδίκων σχεδιασμού και των σε ισχύ Αντισεισμικών Κανονισμών, καθώς και των απαιτήσεων για τον Ενεργειακό σχεδιασμό και την μελέτη των Περιβαλλοντικών επιπτώσεων των παραπάνω έργων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, το περιεχόμενο των προπτυχιακών σπουδών έχει διαμορφωθεί ευέλικτα, ως σύνθεση των επιστημονικών γνώσεων, τόσο σε επίπεδο θεωρητικό όσο και σε εργαστηριακό, με έμφαση στις γνωστικές περιοχές του Πολιτικού Μηχανικού, καλύπτοντας τους παρακάτω στόχους:

  • την απόκτηση της δεξιότητας των σπουδαστών και την ικανότητά τους για Σχεδιασμό, Επίλυση Φορέων μικρής ή μεγάλης κλίμακας με διάφορα υλικά και την Ενεργειακή αντιμετώπιση κατασκευών σε έργα Μηχανικού, σχετικών με τα γνωστικά αντικείμενα των Τομέων του Τμήματος,
  • τις ρεαλιστικές ανάγκες και παραμέτρους της αγοράς στον τομέα των Εργων Πολιτικού Μηχανικού και τα δικαιώματα άσκησης του επαγγέλματος από τους αποφοίτους του Τμήματος, και
  • τη δυνατότητα εναρμόνισης του γνωστικού υποβάθρου των αποφοίτων προς τις εξελίξεις της Επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού και -γενικότερα- της Τεχνολογίας των Υλικών και των Κατασκευών, διαμέσου της συνεχούς αναβάθμισης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και της παρακολούθησης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

Οι σπουδές είναι διάρκειας οκτώ (8) εξαμήνων και περιλαμβάνουν υποχρεωτική εξάμηνη Πρακτική Άσκηση και Πτυχιακή Εργασία.
Απόφοιτοι άλλων Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού και του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορούν να ενταχθούν στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μετά από κατατακτήριες εξετάσεις (στα μαθήματα Ειδικό Τεχνικό Σχέδιο, Μηχανική ΙΙ και Στατική Ι) και σε καθορισμένο ποσοστό επί του αριθμού των εισακτέων.
Οι προοπτικές της ακαδημαϊκής ανέλιξης του Τμήματος στοιχειοθετούνται από:

  • Tην ίδρυση του Αστικού Παρατηρητηρίου Βιομηχανικών Περιοχών Αττικής
  • Tις προτάσεις για τη θεσμοθέτηση τριών Εργαστηρίων. Συγκεκριμένα, με την Πράξη 3/09.03.2010 της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος έχουν εγκριθεί τρεις προτάσεις για τη θεσμοθέτηση των εργαστηρίων: "Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού" (Τομέας Α), "Κατασκευών" (Τομέας Β) και "Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής" (Τομέας Γ).
  • Την πρόταση για την ίδρυση δύο αυτοδύναμων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών από το Ακαδ. Ετος 2013-4 .
  • Τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος.
  • Το αναθεωρημένο και επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών και
  • Τη συμμετοχή του στις δράσεις της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Ιδρύματος.