Εκτύπωση

Απασχόληση και προοπτικές απασχόλησης σε καιρό κρίσης

Στην περίοδο που διανύουμε έχει γίνει εμφανές ότι η αγορά εργασίας έχει συρρικνωθεί και αρκετά επαγγέλματα έχουν κορεστεί, η ανάπτυξη έχει μειωθεί δραστικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στην απορρόφηση αποφοίτων.

Τρανό σημείο των καιρών μας ήταν η φετινή άρνηση μεγάλου μέρους των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις να μην γραφτούν σε σχολές, που δεν ήταν της αρεσκείας τους, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε παλαιότερα, με μεγάλο ποσοστό αυτών να προέρχονται από την επαρχία. Στην αντίπερα όχθη, αρκετοί απόφοιτοι συνδυάζουν τις σπουδές τους με κάποιο συνδυασμό μεταπτυχιακού, που θα τους δώσει την αιχμή μέσα στον ανταγωνισμό της αγοράς, ώστε να αποκατασταθούν ταχύτερα και πιθανότατα με υψηλότερο μισθό, λόγω των ιδιαίτερων δυνατοτήτων τους.

Διέξοδο από αρκετά προβλήματα της αγοράς εργασίας δίνουν τα πράσινα πτυχία και επαγγέλματα με προβλέψεις για αλματώδη ανάπτυξη στο βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο μέλλον. Η στροφή όλου του πλανήτη προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που διαθέτει άφθονες η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα πλούσια κοιτάσματα που έχουν βρεθεί πρόσφατα στη χώρα μας, αλλά και την ιδιαίτερη γεωγραφική μας θέση στην Ευρώπη, μας καθιστούν ως ένα στρατηγικό χώρο ανάπτυξης για την πράσινη βιομηχανία ενέργειας. Μεγάλη ανάπτυξη προβλέπεται επίσης και στην βιοκαλλιέργεια, η οποία εκτός από φιλική προς το περιβάλλον, απαιτεί περισσότερη εργασία από τις συμβατικές δημιουργώντας μεγαλύτερη ζήτηση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ο τουρισμός ήταν ανέκαθεν στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους μηχανισμούς απορρόφησης εργατικού δυναμικού. Η κρίση σε συνδυασμό με τη μικρή εξέλιξη που είχαν οι παραδοσιακές στρατηγικές τουρισμού στην Ελλάδα δημιούργησαν μια μεγάλη μείωση εσόδων αλλά και απορρόφησης εργατικού δυναμικού. Η αδυναμία εκμετάλλευσης όλων των πόρων τουρισμού στο παρελθόν οδήγησε σε πτώση, που πιθανότατα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση του εναλλακτικού τουρισμού έχει γίνει αισθητή πλέον και στην Ελλάδα. Ο χειμώνας δεν είναι πια νεκρή τουριστική περίοδος, αλλά ένας νέος τρόπος εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου. Η αύξηση του εναλλακτικού τουρισμού δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, που με συνδυασμό με σωστή ανάπτυξη, μπορεί να οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα.

Ένας ακόμα ιδιαίτερα ανεκμετάλλευτος πόρος της Ελλάδας είναι οι εξαγωγές, όπου ενώ θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε ποικίλες μονοπωλιακές πηγές, και όχι μόνο, που προσφέρει η χώρα μας, συνεχίζουν να παραμένουν εντός των συνόρων και με μικρή έως καθόλου ανάπτυξη. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει προοπτικές αλματώδους ανάπτυξης, δημιουργώντας συντονισμένες παραγωγές προϊόντων, συσκευασίας και εξαγωγής τους, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο νέες θέσεις εργασίας και πλούσιο εισόδημα για επένδυση στην περαιτέρω ανάπτυξη. Η αποδεδειγμένη αδυναμία συγκρότησης μεγάλων συνεταιρισμών για την εκμετάλλευση αυτού του πλούτου λειτουργεί ως τροχοπέδη προς την ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα που όμως μας δίνει έναν νέο τρόπο εκμετάλλευσης προς την ανάπτυξη και απορρόφηση εργατικού δυναμικού.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε αγαθά, πηγές και δυναμικό που με οργάνωση και ανάπτυξη προς τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα, δημιουργώντας ευκαιρίες σε νέους αλλά και παλιούς επαγγελματίες να συνεισφέρουν.  Η εκμετάλλευση της ποικιλίας των φυσικών μας πόρων, αλλά και η προώθηση των ήδη υπαρχόντων, μπορεί να γίνει η βάση για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Αλέξανδρος Αλατσατιανός