Εκτύπωση

H Κρίση της Αγοράς Εργασίας: Ευκαιρία η αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων

Στις μέρες που διανύουμε γίνεται αντιληπτό και χρίζει ιδιαίτερης έρευνας και αντιμετώπισης το κομμάτι της αποσαφήνισης των διαμορφούμενων εργασιακών συνθηκών.

Σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη ενημέρωσης από «ειδικούς», η ανάγκη για εργασιακή εξασφάλιση μας οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές και πολύ χειρότερα σε «χέρια» επιτηδείων που είτε εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις των καιρών είτε την προσωπική μας ανάγκη για εργασία. Το άρθρο αυτό αποσκοπεί κυρίως στην ενημέρωση και τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέχουμε στην διαδικασία της αναζήτησης μέχρι το τελικό κομμάτι της εύρεσης και της σύναψης συνεργασίας με κάποιον εργοδότη. Είναι πλέον συχνό το φαινόμενο πολλοί υποψήφιοι για εργασία να επιλέγουν βιαστικά, πρόχειρα, δίχως έρευνα, χωρίς καν να διερευνήσουν τις απαιτήσεις, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν. Παράγοντες πολύ σημαντικοί που στους περισσότερους περνούν απαρατήρητοι, ωστόσο όμως παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Είναι σημαντικό επίσης το ποσοστό αυτών των περιπτώσεων να μην αυξηθεί και γιγαντωθεί δημιουργώντας μια τάση στην δύσκολη ήδη στις σημερινές συνθήκες αγορά εργασίας μολονότι ουσιαστικά θα καταδικάζει και την σημερινή αλλά και την επόμενη γενιά σε ένα εργασιακό μεσαίωνα που ουσιαστικά εμείς οι ίδιοι θα έχουμε διαμορφώσει ή συμβάλλει σε αυτό από τις επιλογές μας. Ακολουθώντας τεχνικές, δημιουργώντας το προφίλ μας, διερευνώντας ουσιαστικά και σε βάθος τις επιλογές που μας δίδονται, εξαλείφουμε κατά πολύ τις παραπάνω πιθανότητες και αντιθέτως αυξάνουμε κατά πολύ την προοπτική να εργαστούμε και να σταδιοδρομήσουμε στο αντικείμενο που μας εκφράζει, μας αξίζει και αποτελεί μελλοντική επιδίωξη.
Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε, να διδαχτούμε, να έχουμε υπομονή και να απευθυνόμαστε σε ειδικούς και ειδήμονες του χώρου εξασφαλίζοντας καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Τα φαινόμενα των καιρών δυστυχώς έδωσαν τόπο και χώρο στην ανάπτυξη και λειτουργία αμφιβόλου προελεύσεως επιχειρήσεων, δίχως καμία τεχνογνωσία και ειδίκευση πάνω στο θέμα των συμβουλευτικών υπηρεσιών εύρεσης εργασίας, με το ανάλογο κόστος: Πολλοί ανάμεσα μας εναποθέτουν τις ελπίδες τους πληρώνοντας αδρά για αυτές τις «υπηρεσίες» που όχι μόνο δεν τους εξασφαλίζουν τίποτα αλλά αντιθέτως και αν τους προωθήσουν σε κάποια εργασία αυτή μπορεί να αποτελεί μοντέλο «μεσαιωνικού τύπου» χωρίς δικαιώματα και με απολαβές που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα η στις νόμιμες απολαβές που δικαιούται ο υποψήφιος. Το κράτος μπορεί να υστερεί κατά πολύ στο νομοθετικό και ελεγκτικό κομμάτι, εξού και τα παραπάνω φαινόμενα, όμως έχει δημιουργήσει και δομές τέτοιες που βοηθούν πραγματικά, χωρίς καμία επιβάρυνση και προσφέρουν πραγματικό έργο αναλύοντας και δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές στους ενδιαφερόμενους σε δύσκολες συνθήκες όπως η σημερινή. Η ενίσχυση αυτών των δομών με την παρουσία σας έχει πολλά πλεονεκτήματα αφού από την μια σας ενημερώνει και σας προετοιμάζει (συμβουλευτικά) όσο το δυνατόν καλύτερα για την αύξηση της πιθανότητας να βρείτε μια εργασία που πραγματικά σας ταιριάζει και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στις σημερινές συνθήκες και από την άλλη εκμηδενίζει τις πιθανότητες εμφάνισης παράνομων δορυφόρων εκμετάλλευσης εργατικού δυναμικού δημιουργώντας τους ψεύτικες και φρούδες ελπίδες υπό αμοιβή.

Κατά συνέπεια, στην στήλη αυτή θα είμαστε μαζί σας αφενός στο κομμάτι της καταγραφής των προσωπικών σας εμπειριών, τις οποίες θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας ώστε έτσι να αποτελέσουν οδηγό για άλλους και αφετέρου στην περαιτέρω τροφοδοσία και πληροφόρησή σας αναφορικά με εργασιακά ζητήματα, τα οποία σήμερα είναι μια επικαιρότητα με μεγάλο ενδιαφέρον από την μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου. Καθ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε ένα ζωντανό κανάλι επικοινωνίας με εσάς, των οποίων η ελεύθερη κατάθεση και καταγραφή προσωπικών εμπειριών και παραδειγμάτων από τα προσωπικά σας βιώματα, θα αποτελεί για εμάς γνώση δρώσα και άκρως επικαιροποιημένη.