Εκτύπωση

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Στους περισσότερους από μας η ευφυΐα είναι ένας γνωστός ορισμός που παραπέμπει στην εξυπνάδα και στην οξυδέρκεια ενός ατόμου.

Πόσοι όμως γνωρίζουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη χρησιμότητα της;

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη ορίζεται ως «η Ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του αλλά και τα συναισθήματα των άλλων, να τα χειρίζεται αποτελεσματικά και να δημιουργεί κίνητρα για τον εαυτό του».

Ο όρος "Emotional Intelligence" όμως είναι γνωστός και μέσα στην  AIESEC. Η ανάπτυξη της συναισθηματικής ευφυΐας μέσα στην AIESEC έρχεται πολύ εύκολα μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδραση με άλλα άτομα.
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι σημαντική και μέσα στον εργασιακό χώρο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 85% της επαγγελματικής επιτυχίας οφείλεται στην ανεπτυγμένη συναισθηματική ευφυΐα. Σαν μέλος μιας ομάδας που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας κάτι, είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίσει πώς μπορεί μέσα από τη διαχείριση των συναισθημάτων του να αναπτύξει καθώς και να εμπνεύσει τους συνεργάτες του.

Πιο αναλυτικά αυτό γίνεται μέσα από 4 στάδια:

Αυτοεπίγνωση: Η ικανότητα να γνωρίζεις τον εαυτό σου και να μπορείς να τον αξιολογήσεις σωστά. Ακόμα, να επιζητάς και να δέχεσαι την κριτική των άλλων έτσι ώστε να γνωρίζεις αυτά που μπορείς να βελτιώσεις πάνω σου.

Αυτοδιαχείριση: Ή αλλιώς αυτοέλεγχος. Άνθρωποι με ανεπτυγμένο τον αυτοέλεγχο μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά με σωστό τρόπο, ώστε οι άλλοι να τα εκλαμβάνουν σωστά. Επίσης, η ικανότητα αυτή μας βοηθάει ώστε να ελέγχουμε τις αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις (εκρήξεις) πριν προλάβουν να γίνουν καταστροφικές για εμάς αλλά και τους συνεργάτες μας.

Κοινωνική επίγνωση: Όταν γνωρίζεις και διαχειρίζεσαι σωστά τα συναισθήματα σου είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθήσεις να το κάνεις και στα άτομα γύρω σου. Ο πιο απλός τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι η ενσυναίσθηση. Με άλλα λόγια, βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου για να μπορέσεις να δεις τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία και να επικοινωνήσεις αποτελεσματικότερα μαζί του.

Διαχείριση Σχέσεων: Το τελευταίο στάδιο της συναισθηματικής νοημοσύνης έρχεται μέσα από την επίτευξη των προηγούμενων. Η διαχείριση σχέσεων αντιπροσωπεύει την ικανότητα του να εμπνέεις και να συσπειρώνεις τα άτομα γύρω σου για ένα κοινό στόχο. Ακόμη, σημαίνει το να μπορείς να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τις κρίσεις, ώστε να αλληλεπιδράς αρμονικά με τους γύρω σου.

Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης ξεκινάει από τον ίδιο μας τον εαυτό. Όσο πιο πρόθυμοι είμαστε να ανακαλύψουμε και να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα θα μπορούμε να συνεργαστούμε με τους γύρω μας για ένα κοινό σκοπό. Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί από μερικούς να θεωρείται «μόδα», ωστόσο δεν παύει να είναι αναγκαία για την προσωπική ανάπτυξη μας και την επαγγελματική επιτυχία μας στο μέλλον.