Εκτύπωση

Η δράση OpenWifi της ΕΕΛ/ΛΑΚ

Το Openwifi.gr είναι μια δράση της Εταιρίας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα( ΕΕΛ/ΛΑΚ), για ανοιχτή ασύρματη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα, αξιοποιώντας εργαλεία και πλατφόρμες Ανοιχτού Λογισμικού και την τεχνολογία Open Mesh.

Μέσα από αυτή τη δράση η ΕΕΛ/ΛΑΚ, σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες φορείς και εθελοντές, στοχεύει στο να βελτιωθεί η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πλατείες, πεζόδρομους, και σε δημόσιους χώρους, όπως μια παραλία ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή, που προσφέρεται για τη δημιουργία ενός τοπικού ασύρματου σημείου πρόσβασης(wifi hot spot). Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή των προτάσεων ήταν η ύπαρξη εθελοντών, που αναλαμβάνουν να εγκαταστήσουν, να λειτουργήσουν και να προωθήσουν την χρήση του Open wifi hot spot, καθώς και η διαθεσιμότητα μόνιμης σύνδεσης στο internet.

Συνολικά έχουν εγκατασταθεί 35 ασύρματα δίκτυα με 401 σημεία πρόσβασης. Ήδη, τα 31 από τα 35 ασύρματα δίκτυα προβάλλονται on-line στον ιστότοπο www.openwifi.gr

Ένα από τα ασύρματα δίκτυα που λειτουργούν στην Αττική, είναι αυτό του ΤΕΙ Πειραιά. Το γεγονός ότι η ασύρματη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του ΤΕΙ δεν ήταν εφικτή, αλλά και η αύξηση των χρηστών τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν την ανάγκη αναδιάρθρωσης και επέκτασης του δικτύου. Λαμβάνοντας υπόψη τη χωροταξική διάρθρωση του ΤΕΙ, η τεχνολογία mesh είναι ιδανική. Γι αυτό το λόγο το ΤΕΙ Πειραιά, σε συνεργασία με την ΕΛ/ΛΑΚ και το ΑΜΔΑ (Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών ), προμηθεύτηκε 10 router, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν με επιτυχία σε σημεία κλειδιά του ΤΕΙ.

Υπεύθυνος καθηγητής ο κ. Συμεών Σταύρου.

Πηγη www.openwifi.gr