Κόμβος Σπετσών
 
 
 
Τομέας Συμβουλευτικής Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Πώς μπορώ να συναντήσω τον σύμβουλο;

Ο Σύμβουλος βρίσκεται στο γραφείο κάθε Τρίτη και Τετάρτη 17:00 – 20:00. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, ορίζεται η ημέρα και η ώρα συνάντησης με το Σύμβουλο είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο.

Τηρείται απόλυτη συνέπεια στα θέματα των ραντεβού και το συμφωνηθέν ραντεβού τηρείται ευλαβικά. O σπουδαστής είναι ισότιμος συνεργάτης σε όλα τα πεδία. Αξίζει σεβασμού και προσοχής από την αρχή μέχρι το τέλος.

Προκειμένου να σημειωθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος του σπουδαστή, είναι αναγκαία η συνεργασία ανάμεσα στο Σύμβουλο και εκείνον. Η συμβουλευτική δεν προσφέρει “μασημένη τροφή” στο σπουδαστή αλλά αποτελεί συνεργατική και ισότιμη παραγωγική διαδικασία. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «συνεργατικός εμπειρισμός».

Συνεργατικός εμπειρισμός... δηλαδή;

Συγκεκριμένα και με απλές λέξεις, o Ψυχολόγος συνεργάζεται με το σπουδαστή, ο οποίος τίθεται και αναγνωρίζεται ως ισότιμος συνεργάτης ώστε να αντιμετωπιστεί στον πυρήνα του το όποιο αίτημα του ενδιαφερομένου. Καθ΄αυτόν τον τρόπο το άτομο συμμετέχει ενεργά, δεσμεύεται για τον όποιο θεραπευτικό σχεδιασμό και δεν αποτελεί παθητικό δέκτη συμβουλών ή προτάσεων εκ μέρους του Συμβούλου Ψυχολόγου. Ο Σύμβουλος Ψυχολόγος προσφέρει βήμα στον ενδιαφερόμενο αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί τον καλύτερο γνώστη του εαυτού του.

Για ποια ζητήματα – προβλήματα μπορώ να ζητήσω βοήθεια;

Ο Συμβουλευτικός Ψυχολόγος αποσκοπεί στο να ακροαστεί τις ανησυχίες και τους φόβους του νέου, να τους κατανοήσει και να προσπαθήσει να τους ερμηνεύσει.

Αφουγκράζεται και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, αξιολογεί τη βαρύτητα του προβλήματος και ξεδιπλώνει το φάσμα των πιθανών επιλογών και εναλλακτικών λύσεων, προς όφελος του νέου.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Συμβουλευτικό Ψυχολόγο για την αντιμετώπιση ενός πλήθους ζητημάτων, όπως συναισθηματικές διαταραχές (θλίψη – κατάθλιψη), αγχώδεις διαταραχές (γενικευμένο άγχος, άγχος πανικού), διαταραχές στην πρόσληψη τροφής (νευρογενή ανορεξία, νευρογενή βουλιμία), φοβίες (αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, ειδικές φοβίες), έλλειψη αυτοπεποίθησης / αυτοεκτίμησης καθώς και βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων ώστε να υπάρξει μία περισσότερο ισορροπημένη ανάπτυξη και εξέλιξη στην προσωπικότητα του ατόμου.

Μονάχα προσωπικά ζητήματα; Μπορώ να σας επισκεφθώ σε περίπτωση που συντρέχει λόγος σχετικός με τη σταδιοδρομία μου;

Βέβαια. Το επάγγελμα καταλαμβάνει πρωταρχικό ρόλο στο πώς το άτομο αντιμετωπίζει τον εαυτό του και οργανώνει την αυτο-αξιολόγηση του. Η ανεργία ή η υπο-απασχόληση συχνά διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στο πώς οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και την αξία που του αποδίδουν. Συχνά τα πραγματικά γεγονότα είναι τόσο ισχυρά και στρεσογόνα ώστε να φθείρουν το νέο άνθρωπο και σταδιακά να τον καταβάλλουν εφόσον αυτός δεν οπλιστεί έγκαιρα και ουσιαστικά με γερές και ανθεκτικές άμυνες.

Στην περίπτωση αυτή, ο νέος θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα σκόπελο σοβαρό ώστε να καταφέρει να βγει αλώβητος.

Αυτό που με απασχολεί είναι αν διασφαλίζεται το απόρρητο των συνομιλιών;

Το απόρρητο των συνομιλιών διασφαλίζεται πέρα και πάνω από όλα. Αυτή είναι η θεμέλια λίθος πάνω στην οποία οικοδομείται η όποια συνεργασία Συμβούλου και Σπουδαστή. Για το λόγο αυτό, εξασφαλίζεται χώρος απομονωμένος στον οποίο είναι στην απόλυτη ευχέρεια των ατόμων να μιλήσουν ελεύθερα και δίχως περικοπές. Ο Σ.Ψ. ενστερνίζεται άλλωστε, απόλυτα και υιοθετεί τον Κώδικα Δεοντολογίας του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου, στον οποίο εξέχουσα θέση και απόλυτη προτεραιότητα καταλαμβάνουν η εχεμύθεια και το απόρρητο των συνομιλιών.

Είμαι άτομο με αναπηρία... Γιατί να έρθω για συνάντηση;

Διότι θα προσπαθήσουμε από κοινού να κατανοήσουμε την εκάστοτε δυσκολία / ανάγκη που αντιμετωπίζετε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε την βέλτιστη για εσάς λύση. Θυμηθείτε ότι τα πράγματα και τα γεγονότα δεν είναι μονοσήμαντα, αλλά αποκτούν τη βαρύτητα και την σημασία που εμείς τους αποδίδουμε. Συχνά αποτελούν κίνητρο και εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα και μία καινούρια αρχή. Η επιθυμία του ανθρώπου για επιβίωση και αυτο-βελτίωση είναι πανίσχυρη και οικουμενική.

Δεν είμαι σπουδαστής του Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Μπορώ ωστόσο να επωφεληθώ από τις υπηρεσίες σας;

Ο οιοσδήποτε σπουδαστής/τρια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει το δικαίωμα να απολάβει των υπηρεσιών της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας. Η Υπηρεσία είναι εντελώς δωρεάν.

Τελευταία ανανέωση ( 08/11/2012 )
 

Γραφείο Διασύνδεσης  |  Πρακτική Άσκηση & Απασχόληση  |  Εκπαίδευση Συμβουλευτική  |  Ηλεκτρονικό Περιοδικό  |  Τμήματα Τ.Ε.Ι. Πειραιά  |  Ανακοινώσεις

 

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου